Sağlık hukuku nedir?
Sağlık hukuku, çok kapsamlı bir hukuk alanıdır. Sağlık hukuku denildiğinde öncelikle, bir tarafta hasta diğer tarafta doktorun bulunduğu karşılıklı hukuki ilişkiler akla gelmektedir. Oysaki sağlık hukukunun konusunu sadece doktor-hasta arası ilişki değil, bu ilişkinin yaşandığı ortam, hastane, verilen ilaçlar, tedavi yöntemi, gelişen teknoloji gibi çok çeşitli boyutlar oluşturmaktadır.
Sağlık hukuku çalışma alanları?
Sağlık hukuku bünyesinde özel hukuk ve kamu hukuku karakterli konuları barındırmaktadır.
Sağlık özel hukuk boyutunda hekim ve hastanın hak ve yükümlülükleri, tıbbi müdahalenin hukuka uygunluğu, hekim ve hasta arasındaki hukuki ilişkinin niteliği, malpraktis ve hekimin sözleşme dışı sorumluluğu, kamu hukuku boyutunda ceza hukuku açısından hekimin tıbbi müdahaleden kaynaklanan cezai sorumluluğu, idare hukuku açısından devletin sağlık hizmetlerinden kaynaklanan sorumluluğunu içermektedir.
Hangi hatalar doktor hatası olarak değerlendirilir?
Sağlık hukukunda Malpraktis kavramı çeşitli şekillerde açıklanmaktadır. Ancak en yaygın anlamı ile “doktor hatası” olarak kullanılmaktadır. Doktor, hastane ve diğer sağlık çalışanlarının yanlış sağlık uygulamaları malpraktis şeklinde nitelendirilirken, Türk Tabipleri Birliğinin Hekimlik Mesleği Etik Kuralları’nın 13. maddesinde; “bilgisizlik, deneyimsizlik ya da ilgisizlik nedeni ile bir hastanın zarar görmesi, hekimliğin kötü uygulanması” manasındadır. Dünya Tabipler Birliği de “hekimin tedavi sırasında standart, güncel uygulamayı yapmaması, beceri eksikliği veya hastaya tedavisini vermemesiyle oluşan hasar” olarak ifade etmektedir.
Doktor hatasında tazminat alınır mı?
Sağlık hukukunda Hekim üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmesi neticesinde hasta bir zarara uğramış ise hastanın uğradığı maddi ve/veya manevi zararı hekim tazmin etmek durumunda kalacaktır. Başka bir ifade ile sözleşmenin ihlali neticesinde hekimin sorumluluğu, hastanın uğradığı zararı gidermek maksadıyla tazminat ödeme şeklinde gerçekleşecektir.
Doktor hatasından kaynaklanan dava nereden açılır?
Sağlık hukukunda Gelişmiş ülkelerde hastaların almış olduğu hizmetler, tüketicinin korunması hakkında yürürlüğe giren yasal düzenlemeler kapsamında bir tüketici işlemi olarak değerlendirilmektedir. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında da ülkemizde de hekim-hasta ilişkisinin bir tüketici işlemi olduğu açıktır.
Hasta-hekim arasındaki ilişkiye TKHK hükümlerinin uygulanması, taraflar arasındaki ilişkinin aynı zamanda bir tüketici işlemi olmasından kaynaklanmaktadır. Hastanın bir diğer sıfatının tüketici olduğu göz önüne alındığında, bu ilişkiye usul hukuku bağlamında TKHK hükümlerinin uygulanması mümkün olabilmektedir.
Kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında aldığı sağlık hizmeti sonucunda zarar gören hasta, bu zararını tazmin ettirmek için idare aleyhine idare hukuku kurallarına göre ve idari yargıda tam yargı davası açacaktır. Bu dava sonucunda idarenin tazminat sorumluluğunun doğması hâlinde, idare bu sorumluluğu yerine getirecek, ancak sonra kusuru olan hekimine rücu edecektir