Tazminat Davası nedir?
Tazminat Davası nedir ? Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Zarar verici fiili yasaklayan bir hukuk kuralı bulunmasa bile, ahlaka aykırı bir fiille başkasına kasten zarar veren de, bu zararı gidermekle yükümlüdür.
Tazminat davalarından nasıl tazminat olarak para alınır?
Tazminat davalarından nasıl tazminat olarak para alınır?
Ölüm hâlinde uğranılan zararlar özellikle şunlardır:
* Cenaze giderleri
* Ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar
*Ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplar.
Bedensel zararlar özellikle şunlardır:
* Tedavi giderleri.
* Kazanç kaybı
* Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar
* Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar.
Hâkim, bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak ödenmesine karar verebilir. Ağır bedensel zarar veya ölüm hâlinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir
Gerçek olmayan haberlerin yayılması veya bu tür ilanların yapılması ya da dürüstlük kurallarına aykırı diğer davranışlarda bulunulması yüzünden müşterileri azalan veya onları kaybetme tehlikesiyle karşılaşan kişi, bu davranışlara son verilmesini ve kusurun varlığı hâlinde zararının giderilmesini isteyebilir.
Kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat adı altında bir miktar para ödenmesini isteyebilir.
Tazminat davalarında nasıl tazminat olarak hapis istenir?
Tazminat davalarında nasıl tazminat olarak hapis istenir? Tarafınıza bir tazminat davası açıldıysa ve karşı tarafın buna uygun deliller sunması durumunda tarafınıza açılmış olan tazminat davası bir maddi ceza ile sonuçlana bilmektedir. Tazminat davasını kaybetmeniz durumunda belli bir Meblağda karşı tarafa borçlu hale gelirsiniz. Borcunuzdan dolayı hapis cezasına çarptırılmazsınız lakin borç ödemekle yükümlü hale gelirsiniz. Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir. Yani kısaca bir tazminat davasını kaybetmeniz durumunda karşı tarafa mahkemenin hükmettiği meblağı ödemek zorundasınız. Belirlenen tutarı ödememeniz halinde tarafımıza icra takibi başlatılarak verilen ceza faizlendirilebilir